Oliver Twist nehladoval

23.12.2008 17:22

LONDÝN – Keby Oliver Twist skutočne žil, nepotreboval by viac ovsenej kaše, než koľko jej dostával v sirotinci v románe Charlesa Dickensa. Obraz hladovania v pochmúrnej inštitúcii na severe Londýna v 30. rokoch 18. storočia, ako ho vykreslil anglický spisovateľ, je ďaleko od pravdy, tvrdia britskí odborníci na stravovanie.

Dickensov hrdina žiadal viac ovsenej kaše, ktorá sa v sirotinci, kde Oliver Twist vyrastal, prideľovala trikrát denne. Podľa súčasných predpisov boli takéto prídely dostatočné a podával sa k nim zdravý celozrnný chlieb.
Historické dáta navyše ukazujú, že do chudobincov sa dodávali značné množstvá hovädzieho a ovčieho mäsa, uvádzajú britskí odborníci v štúdii v časopise British Medical Journal.
Strava, ktorá obsahuje tri dávky ovsenej kaše denne, mala stačiť k výžive deväťročného dieťaťa, akým bol Oliver, pokiaľ však nebol mimoriadne aktívny.
„Vzhľadom k obmedzenému počtu základných potravín, ktoré sa používali, bola strava v chudobinci určite jednotvárna, ale bola zodpovedajúca,“ konštatujú vo svojom hodnotení Britskí odborníci.
TOPlist